Utomhusträning

Kul hopplektion idag! Lady kändes mycket bättre än sist och hon lyfte fint på benen. Vi hoppade en linje och lite annat.. Tror linjen var på ca 1,15 och det klarade hon bra till skillnad från förra lektionen. Det var svårt att hoppa linjen i ett jämt tempo. Det var viktigt att inte komma för nära på första hindret så att hon fick plats till nästa. Sista gången vi hoppade fick vi ett jämt tempo samtidigt som hon lyfte fint. Då kände jag för första gången att jag hade henne framför mig. Har inte riktigt förstått det uttrycket tidigare men idag fick jag en "aha" upplevelse.
Förresten så fick stackars Marco nästan sig ett bett av Lady idag.. Hon stod lugnt på uppställningsplatsen och plötsligt när han gick förbi hoppade hon mot honom. Stackars Ebba som ledde Marco knuffades in i dörren och slog axeln.. Camilla berättade att ljusa hästar, som skimmrar, ofta blir utstötta pga att de sticker ut med sin ljusa färg. Inte visste jag att hästar kunde vara Sverigedemokrater.
Lilla Bruno

Hoppning

Idag var det hoppning igen och jag fick rida Louis, en förvuxen ponny med hovar stora som jag vet inte vad. Snälla ögon, i alla fall. Man ska ju vara positiv, eller hur, och visst jag kämpade och fick igång honom i alla gångarter - om jag bankade honom med skänklarna plus piskade på honom med spöt! Suck... Glöm allt med form eller tom lite ställd i halsen, nej, värsta nybörjarstil. Instruktören, Christy, tyckte jag red fram honom bra och att det var viktigt att ha en positiv inställning. Hoppningen då? Jovisst hoppade han och kändes väldigt loyal, men jag fick driva på som en idiot och "hjälpa" att lyfta ett halv ton över hinderna.
Så är frågan, är det värt besväret? Det känns som att jag gått tillbaka 10 år i min ridning, eller ska man även kunna hantera icke skolade hästar? Just nu har jag inga andra alternativ så det är bara att köra på.
Det regnade lite i början men sen klarnade det upp - de hade lovat skyfall hela dagen så vi hade tur!
/Lotta

Träningsvärk...

Det märks att ridningen tar på en. Nu när jag bara rider 2-3 dagar i veckan får jag träningsvärk nästan varje gång. Igår hade vi hopplektion, det gick sådär.. Lady hade nog också träningsvärk sedan det hårda dressyrpasset för hon lyfte inte på benen eller ryggen så som hon brukar. Men det var kul ändå och vi avslutade med några fina språng över det lilla/smala hindret. På onsdag blir det hoppträning igen så jag hoppas vi är i bättre form då. Snart är det dags för tävling, har anmält mig till tävling den 10/10 ;)

Träning för Susanne

Tränade för Susanne i lördags förmiddag. Susanne har inte sett Louisa sedan vi köpte henne, och det var så roligt att höra att hon tyckte att hon ändrat sig jätte mycket : underhalsen nästan borta, söker sig framåt - nedåt, ser fin ut i kroppen och framför allt så ser hon mycket gladare ut (det där med att stå i försäljningsstall trivdes hon nog verkligen inte med).
Det blev tuff dressyrträning med att jobba med att få in höger bogen. Hon var jätteduktig, och vi fick henne väldigt fin tycker jag - det var skoj. Fin och rund i galoppen, härlig känsla.
Märks att hon fått bra kondis nu för visst var hon trött, men inte så som innan.
Passir sadeln (som jag lånar av Camilla) klämmer på henne nu, så nu får jag ge mig iväg till Böckmans och köpa dressyrsadel - en skön en (för oss båda).
Lotta H var och titta på, kul. Vi ska visst börja rida för Susanne på torsdagarna - ska bli intressant att se och höra vad de andra tycker.
/Susanne

Magisk kväll

Åh denna magiska kväll!
Varmt, vindstilla och fullmåne. Vänstra bilden är utsikten från Ladys fönster.

Lektion ute i paddocken ända tills det blev mörkt. Hästarna pigga och alerta, härlig luft och bra svikt i underlaget.
Bra markarbete och Lady var på sitt bästa humör, mjuk, bärig och framåt. Fick riktigt bra galopp och kunde samla och flytta undan bakdelen för innerskänkeln. Vi har haft en bra ridvecka både tränat och även fått chans att busa lite, rida ut och slappa - det märks direkt på Lady - då går dressyren mycket bättre.
Sedan avslutade vi med lite bommar, och något gymnastik skutt - då var det ganska mörkt så Marco, som Lotta red, blev rädd för sin egen skugga :-)
Idag är det fredag och vilodag för Lady.
/Susanne



Trafiken i London...

...är inte nådig. Åkte hemifrån som vanligt kl.0830, det tar normalt 10 minuter att ta sig till stallet, men fortfarande när klockan närmade sig nio hade vi stått stilla vid Roehampton Gate... Jag ringde stallet och de sa att jag kunde komma kl.1015 istället. Så det blev ingen hoppning idag... Istället blev det lektion på Molly tillsammans med två andra. Jess undervisade oss och hon var vänlig nog att fråga hur systern mådde!!

Vi arbetade över bomar i trav och Jess ändrade avstånden lite då och då för att få oss att korta eller länga hästarna. Bomarna låg parallellt med långsidan och efter bomarna skulle vi rida skänkelvikning ut till spåret.
Nästa övning var att trava över bomar som låg på serpentinspåret, om du förstår vad jag menar! Och till sist skulle vi galoppera över två bomar som låg parallellt med långsidan och med tre galoppsprång som mellanrum.

Allt i allt tyckte jag Molly kändes bra, bara man låter henne springa på lite i början och inte håller fast henne. Fick fel galopp en gång och undrade varför jag var sen att upptäcka det. Det är nog för hon är ganska bekväm att rida och har korta, trippande steg, så inte lika lätt att känna efter på, (men visst ska man känna om det är fel galopp!).

Och, ja vädret, sol och varmt, över 20 grader, helt otroligt!

Nästa vecka ska jag vara i hoppgruppen igen!
/Lotta


Äntligen....

Äntligen uteritt igårkväll! Red iväg med Annika på Flintan, Anna på J och Alice på Tessan. Sköönt att komma ut.
Blött på fälten så vi höll oss på grusvägarna där det blev en låååång galopp. Det behövde pållarna. Vi låg 3:a i raden och Lady gör lite som i hoppningen ibland, tar betet och sänker sig lite och drar på, jag försöker sätta bak henne lite så hon inte springer iväg på bogarna. Hon är cool för när man är några stycken ute så är hon inte rädd för någonting.
Idag är det vila för min del och Caro tar hand om henne.
/Susanne

Nästan piruett...

Igår tränade jag privat för Camilla. Och oj det gick verkligen bra. De träningspassen är roliga :-)
Vi övade på delar av LB3 programmet (som jag ska tävla om 14 dagar...om jag vågar...).
Fick henne lugn, djup och bärig - en härlig känsla! Och i galoppen fick vi nästan till piruetter, än så länge kan man väl åtminstone kalla det för mini-mini volter.
/Susanne

Lite stel i höger

Igår red jag i grupp för Camilla. Det är roligt att rida tillsammans med Malin, Linda och Lotta H (igår var inte Lotta med i vår grupp). Bra övningar för att få loss hästarna ordentligt. Intressant att se hur bra Curre gick på Hackemore (stavas det så?). Lady satt fast ordentligt i höger sida och ville inte böja sig i nacken/ganaschen. Det slutade med att Camilla satte upp på henne, hon fick också jobba på lite men sedan till slut gick Lady riktigt bra och släppte mer än vanligt.
Vet inte riktigt vad det var, men det var ett tag sedan jag red igenom henne ordentligt. (Förra helgen hade hon ont i magen och sedan har jag varit förkyld i veckan). Försökte kolla lite i munnen efteråt om där är någon tand, men det var svårt att känna. Camilla ska ha dit tandläkaren så jag får kolla henne för säkerhets skull.
Nu ska jag bort i helgen, men som tur är så kan Linn rida henne både lördag och söndag så vet jag att hon blir väl omhändertagen. Tyvärr missar jag Karin träningen, men däremot så har jag bestämt med Susanne nästa helg - det ska bli kul!
Hoppas nu det slutar blåsa så vi hinner ta någon tur till på fälten.
/Susanne

Hoppning i London

Jag var med på hoppningen igår också och vi var tre stycken. Jennifer var instruktör - Chisty var på semester. Jag hade Jazz - red henne nån gång i våras och hon är stooor men går ganska fint i dressyren, lite som Guiness.

Vi fick rida fram själva en stund sen skulle vi berätta för Jenn vad vi tyckte om hästarna. Självklart börjarde man med allt som var fel och då avbröt hon och menade att när vi ska ta vår examen så måste vi berätta allt det "braiga" för examinatorn som att "detta är en mycket trevlig häst som är mycket smidig i vänster varv. I höger varv är hon också smidig men jag måste hjälpa henne med höger bogen. Det gör jag genom att rida fram henne med många övergångar..." osv osv. Vi höll med om att det lät ju trevligare än att säga "hästen är skittrög i höger och jag kan inte få rätt på galoppen!"

Vi fick rida en runda till och prova på lite positivt snack igen!

Vi hoppade små kryss på en volt, först i trav sen i galopp. Jazz är som sagt stooor och vi föll in på volten hela tiden. Det var också jobbigt att hålla igång henne men hon skuttade fint över hinderna och vi tyckte det var kul!!

/Lotta

HoppTräning

Kul hopplektion idag! Både jag och Lady var taggade. Det gick bra och redan från första hindret lyfte hon fint på benen. Hon är bäst!

Lady...


Löshoppning


Jumping

Carol ringde och ändra min tid till kl.09 ist för kl.1015 och det visade sig vara en grupp som leder till British Horse Society - Stage II. Kursen är på 2x6 veckor och efterföljande kan man ta en examen - frivilligt - och då kan man fortsätta på Stage III. På denna nivån går det ut på att hoppa en mindre bana. Jag tänkte att nog kan dom här hästarna inte hoppa, det måste ju vara så fina pållar som Camillas o Lady förstås!

Jag red Mario och han är ju ganska hopplös i dressyren, dåligt skolad och speciell svår i vänstervarv. Innan vi började på några markbommar fick vi rida fram självständigt - vi var fyra stycken. Mario är framåt men noll böjning i halsen och svårt för vänster galopp. Ja, ja vi skuttade runt så gott det gick med lite övergångar, volter och galopp fattningar. Det blev hyfsat, inte mer.

Vid bommarna skuttade han på fint både i trav och galopp - lättare i höger varv. Sen hoppade vi ett litet kryss, först i trav och sen i galopp, i båda varven. Gick fint, fin bjudning och landade tom i rätt galopp i båda varven. Krysset blev lite högre och sen lite högre till. Mario tyckte det var kul och kändes säker att hoppa.

Så, ska jag nu fortsätta i denna gruppen eller ska jag hålla mig till dressyrgruppen kl.1015 som då är Stage I?Som en av tjejerna menade så är nog hästarna mer ängnade åt lite hoppning istället för dressyr arbete då de flesta inte är så skolade? Jag vet inte, det ger väl sig till nästa vecka!

Lotta (det regnade nästan idag!)

Kände inte igen min häst...

Igår red vi ut med Anna på Laganta och Johanna på Ville. Redan när vi kom ut från gården och ut på första fältet så började Lady galoppera på stället, hoppa till höger och vänster och ligga allra längst fram. ?????, va´ sitter jag på rätt häst?
Och sedan fortsatte det. Första galoppen låg vi alla tre på rad, det gick bra för då var vi på väg bort hemmifrån. Fast hon var stark, men som sagt ok. Sedan skulle hon plötsligt inte gå längre utan ville vända hem. Till saken hör att där var en million myggor! Och hon blev helt attackerad eftersom hon hetsar upp sig och blir svettig.
Nåja, vidare på gräsvallen och jag sa till de andra att jag gärna ville galoppera först. Lady hoppar till höger och vänster, skuttar och bockar - och Anna tycker vi är störiga och rider i full fart förbi. Ha, ha - Lady blir galen och slår bakut och hoppar och skuttar ännu värre - hon har ju en liten tävlingsj.. i sig så och bli omsprungen är ju inte så bra.
Sedan fick vi trava en lång bit i kort, kort trav. Skritta gick inte för myggorna.
Sista fältet hem. Trav en lång lång bit och så kunde vi avsluta med en lugn kort galopp.
En svettig men väldigt glad häst fick skrittas av i ridhuset (där inne var inga mygg...).
/Susanne

Riktigt bra...

Idag gick det riktigt bra när Lady och jag tränade för Karin.
Helt underbar morgon, med strålande sol och lagom varmt. Tror aldrig hon har gått så bra, vi gjorde tom förvänd galopp vilket vi klarade riktigt bra. Öppnor och skänkelvikning i trav. Hon bar sig fint. Vi fick öva på energin och ibland ta en riktig snabb galopp (jag fick tjoa och skrika för att få henne att ladda lite), det fick vi i hemläxa att öva på.
Det känns just nu som jag fått lite koll på att flytta in framdelen på bakdelen. Just nu...
Idag tänkte jag ta mod till mig och se om vi kan hitta en LB på lokalnivå och ge oss ut i oktober....
/Susanne

Back in London!

Ja,så var vi tillbaka i London, sen i måndags, och i onsdags red jag i Wimbledon i 2 timmar!
Först red jag på Mario och han hade precis blivit riden av sin ägare Jane så han var uppvärmd. Jag följde med på en "hacking" runt parken. Vädret var helt underbart! Jag red med Claire och några andra småtjejer var också med. Blev ingen "lektion" utan vi bara red och pratade. Tillbaka till stallet och jag fick rida Molly. Molly hade kommit tillbaka från sin semester dagen innan, hade visst varit i Skottland hela sommaren så hon var pigg! Jag följde med på ytterligare en hacking och Molly pep och bockade varje gång vi skulle galoppera - lycklig, alltså! Jag försökte få henne att stretcha ut så mycket som möjligt, få henne lååång med sänkt hals. Det gick bra och jag tror det var en skön start på hennes säsong - även för mig! Nästa vecka ska jag rida två timmar igen, men då lektion halva tiden.
Jag har inte hört från Marley... Vi får se nästa veckan!
/Lotta

En bra träningsvecka

Lady och jag har haft en bra träningsvecka, med blandad ridning och träning. Jag tror ju mycket på det där med varierad ridning - både för att få en glad och frisk pålle men också för att på sikt nå dit jag vill (ja du vet, det där med självbärigheten...).
Måndag. Privatlektion för Camilla. Jag skrittade fram först. Sedan red Camilla henne. Fattar inte hur hon bär sig åt, men Lady går perfekt efter 5-10 minuter redan. Sedan red jag och det gick så bra. Vi dansade! Att kunna sitta helt still, hästen bär sig/svävar, och man kan flytta den hit och dit nästan bara med tanken - det är en en fantastisk känsla!
Dressyrtränare och hopptränare har lite olika tankar/tekniker.
Det som jag upplever som den största skillnaden är att hopptränare är lite mer tillåtande och att man kan ta till små knep när man kör fast. T ex ställa lite mer inåt, släppa efter så hon söker sig nedåt, ställa igen osv. Medans dressyren kör stenhårt på att räta in framdelen på bakdelen, dvs ytterbogen ska flyttas in och man ska rida på ett spår. Är du med?
Tisdag. 15 min framridning på gramantygel på fältet. Stora volter och åttor i alla gångarterna. Viktigt att tänka på är att rida fram till tygeln (inte dra ner). Sedan bort med hjälptygeln och så jobbade vi med att få in yttern och tempoväxlingar. Hon var riktigt mjuk och fin.
Onsdag. Löshoppning! Oj, det tyckte Lady var konstigt, hon såg ut som "mamma, hjälp mig vad i hela världen ska jag göra nu???". Men det gick bra och var nyttigt för henne att hoppa utan hjälp av ryttare - det var ovant och lite svårt för henne.
Torsdag. Gruppträning, markarbete. Jobbade med stretching, släppa ner, jogging - riktigt lugnt och skönt. Lite bommar på slutet.
Fredag. Vilodag.
/Susanne

RSS 2.0