" 112" när hjärnsläpp uppstår

Jag fick myror i skallen efter Karin lektionen igår, så jag bestämde mig för att ringa "112", dvs Camilla.
Hon hade tid idag kl 12.15 och jag red tillsammans med en ny tjej, Kristina, som red Stingan.
Jag fick ett bra tips av Lotta H igår "vad händer om du tar tag i och låser fast din yttertygel?". Så den hade jag naglat fast.
Började med att skritta fram en kvart själv. Sedan fick vi börja med skrittövning (vilket passar oss super), rakt spår och så framdelsvändning i hörnorna. Och så småningom lägga på öppna på långsidorna.
Första flyttningarna så fick jag banka till Lady så att hon fattade, och sedan behövde jag knappt inte göra något.
Som Malin säger "ta konflikten direkt". Efter 10 minuters skritt var Lady jättefin, och hon var kanon genom hela passet. Jag hade henne på två tyglar hela tiden. I högervarv kan hon sitta lite fast, och där säger Camilla att jag kan ta ut handen och leda lite inåt-nedåt, då släpper hon (detta får man INTE göra för Karin utan då ska händerna vara tillsammans hela tiden). Men det funkar ju, så varför inte?!
Samma sak i höger öppna i traven, där får man lirka lite med höger handen utåt-nedåt för att få det där allra sista.
Riktigt fin och bärig, bra tramp och bra stöd på tygeln. Galoppen avslutade vi med att stretcha ner dem och det blev runt, stor, avstämpt och riktigt riktigt gung-gung :-)
Tur att Camilla finns!
/Susanne



Motorproblem

Träning kl 9 i morse för Karin. Förra gången jag red gick det riktigt bra så jag var sugen på att rida.
Men Lady var mindre  sugen. Sur redan i boxen. Och liksom igen riktigt hemma idag.
Vi började men Lady tänker mer bakåt än framåt. Så Karin satte uppe och kände på henne. Efter 5 minuter går hon som värsta olympiadhästen, men det kommer inte gratis.
Vad gör Karin då?
Hon sätter sig på henne, ovanpå - och tar kommandot. Lady kommer inte undan. Rejäl skänkel för att få henne att reagera, Karin tar fajten direkt, och håller taget om tygeln (ja särskilt yttertygeln, såklart). Sedan vet hon ju såklart exakt vad hon ska göra för hon är ju liksom "något" duktigare än jag. Karin hade velat träna oss oftare och att hon kan sätta sig upp på henne oftare.
Jag saknar motorn i Lady och det är kanske där jag behöver börja, att få igång henne innan jag kan ta nästa steg?
Ska lyssna lite med Camilla imorgon.
Innan hältan så var vi ganska rätt på det, så jag får väl kanske också inse att vi har en startsträcka nu.
Lite fundersam idag, faktiskt.
/Susanne

Shoulder-in

Idag skulle jag rida Casper igen och vi skulle öva på öppna, eller som det heter på engelska: shoulder-in. Och det förklarar ju faktiskt bättre vad det hela rör sig om - framdelen ska ju vara innan för spåret!
Vi fick öva oss på medellinjen där Carol hade lagt ut bommar längs hela spåret. Faktiskt lite svårare än att göra öppna på spåret, men men vi är ju proffs, tänkte jag!
Så här ska det se ut i alla fall:
Perry Wood gör en öppna på fyra spår och Kyra gör en på tre spår, vilket vi också skulle göra!
Vi värmde upp med att rida rakt på spåret, sen börja till vänster respektive höger i trav och till sist öppna i trav. I vänster varv klarade vi det perfekt, typ som Kyra ovan (not!!) men Carol var mycket nöjd. Sen i höger varv ville Casper inte alls böja sig mot min innerskänkel fast jag petade med spöt. Då red jag bort från övningen, gjorde två korta galoppfattningar och sen in i övningen igen och då gick det perfekt!!
Det regnade i går, störtregnade, så marken var helt perfekt i parken, inget damm, underbart!
Detta var sista fredagsridningen för denna terminen eftersom nästa fredag är det Niels student och fredagen efter kör vi till Sverige! (Ska dock rida nästkommande två onsdagar)
/Lotta

Markarbete med cavaletti

Äntligen!
Idag hade vi lektion för Camilla - det känns som länge sedan.
Där är härligt nytt underlag i ridhuset, som strand-sand. Ljust, fräscht, bra för hästarna och dammfritt!
Lady känns riktigt fin i vänster varvet och är relativt lätt att få tag på där. I höger varv tar det längre tid, hon riktigt slänger ut vänster bog och känns liksom kortare i den sidan. Jag får ställa henne lite utåt för att komma åt henne.
Det tar en stund men ger man henne lite tid så går det. Fick riktigt fin galopp idag.
Vi avsluta med upphöjda cavaletti, 3 stycken på en volt. Bra träning, hon fick lyfta på benen och jag fick öva på att titta framåt, uppåt.
Vi red för Camilla i 30 min och Lady blev trött. Bra träning och roligt.
Vi avsluta med att skritta av på grusvägen, Lady tvekade någon gång men det gick riktigt bra och jag vände halvvägs upp på nya vägen. Det kändes som en framgång!
/Susanne

Molly

Jag red söta Molly idag. Davina, tjejen som brukar få rida henne på onsdagarna, var inte med så då fick jag tydligen möjlighet att rida henne. Vi var fyra stycken och alla på väldigt olika nivåer. Hugh var instruktör och han förklarade att vi skulle öva på att sitta stilla med våra överkroppar i övergången till galopp. Vi skulle rida ner längs medellinjen i trav och sen fatta galopp och rida ut i det andra varvet. Galoppen skulle fattas vid "X" för att inte få hjälp av hörnet.
Damen på Rocky klarade det ganska bra och mannen på Clyde hade problem med att ställa om Clyde, ja, han hade nog problem med mer än så... men lite galopp blev det där i alla fall. Tjejen på Guinness hade problem redan när vi red från stallet genom att hon drog honom i munnen som bara den och då drog ju Guinness tillbaka - han är ju stor så hon drogs ju med en bra bit varje gång!! Hur som haver så blev hon mer och mer irriterad på honom och han på henne! Så inte så mycket galopp där...
Molly och jag klarade det så klart galant! Vi hade lugnt och fint tempo, bra övergång osv. Kände att hon ville spring ifrån mig något i galoppen och Hugh förklarade att det var för att jag sänkte handen något och då tycker Molly att hon blir fastlåst. Alltså upp med handen något så att hon får plats!
Underbart väder, 20 grader och lite bris, fast dammigt!
Nästa vecka kommer Susanne till London!! Ja, också mamma och Kent! Kul!
/Lotta

Hästhelg med både olydnad och lydnad

I lördags morse träffades Malin och jag i stallet kl 8.30 för att rida ut på Sting och Lady. Ljuvlig sommarmorgon, varmt och ingen vind (för en gångs skull!).
Vi red en lång runda på ca 1 timma. Och båda hästarna var coola, och Sting skötte sig såklart exemplariskt hela rundan och verkade verkligen njuta av att få komma ut.
Första galoppen gick bra även om Lady drog iväg och var stark. Malin lärde mig ett bra tygelgrepp som hon använt på galoppörer - det var ett bra tips. Sting fick stor och rund galopp.
När vi kom på gräset längs med bäcken fick Lady sitt första spel och hoppade hit och dit och rakt på Sting. Så travade vi en bit och sedan kunde vi ta en galopp igen och det gick bra, fast det var svårt att bestämma tempot.
När vi skulle skritta igen kom flugorna så vi försökte börja trava. Då kom Ladys stora frispel. Skitdum, som en bångstyrig ponny. Jag tror det blir för kul och så tar hon över och struntar fullständigt i både mig, och att Sting råkar vara ivägen.
Malin observerade och kom på att när jag lyckas få henne rakställd och helt under mig så lyssnar hon och jag kan komma vidare. Så det är bara det att jobba vidare med det.
Det var en skön och mysig runda tillsammans och härligt att komma ut.

På eftermiddagen satte Anna (i stallet) ut Lady och sin Harry på gräshagarna. Anneli som var i utestallet och gjorde iordning sin Pärlan blev helt förskräckt när Lady plötsligt kom skenande över gårdsplanen. Hur hon tagit sig ut ur hagen är det ingen som vet, men vi misstänker att hon helt enkelt hoppat!
Jag åkte ut igen och kollade igenom henne, och hon hade inte skadat sig. Phu!

Nu har det nog varit en för slapp period av återhämtning och så känner hon sig pigg och frisk igen.
Så imorse blev det Karin träning, men lydnad och att få henne och lyssna. Hon var riktigt, riktigt fin och det gick faktiskt jättebra. Trixet är att få igång henne, få henne framför sig och att hon ska reagera med det samma för skänklarna. Hon blev rejält trött och svettig - och det behövdes verkligen!

/Susanne

Wasted time?

Någon lär ha sagt, tror det var Churchill,
"No hour of life is wasted that is spent in the saddle"
Så sant, eller hur!?
Hur som haver så red jag Clyde i dag. Jag har ridit honom förut och tänkte lite att det skulle bli jobbigt eftersom
han är lite tung. Det är en stor here på 8 år med mustach och allt!
Men han gick faktiskt riktigt fint! Vi övade skänkelvikning genom att rida upp på medellinjen och sen från X skänkelvikning i respektive varv. Sen la Carol på ytterligare ett moment att när vi kom ut på spåret igen skulle vi fatta galopp i ett halvt varv sen övergång till trav. Det blev ganska bra och Clyde blev ett ivrig och ville springa i väg, men halvhalt och han lugnade sig och lyssnade på mina hjälpor. I ävergången tog han världens trav med jättefin "svung" i stegen! I slutet fick vi galoppa lite mera och då blev han hel lycklig på volten och kickade lite! Kul!
/Lotta

Mario

Idag red jag på Mario och det gick ovanligt bra. Jag vet inte varför, kanske för att jag valde att ta på mig de lååånga benen i morse? Saha menade att jag var koncentrerad på vad jag gjorde därför lyssnade Mario. Vi övade lite på galoppombyten genom att rida in mellan två bommar från B, två travsteg, sen ut i andra varvet vid E. Det gick hyfsat. Första galoppen i vänster varv blev fel, igen!! Blir galen, men sen blev det rätt!
Em minibild på mig och Mario i våras, tror jag det var.
/Lotta

Helt frisk på rakt spår,

Nu har Caro och jag varit med Lady hos veterinären igen.
Exemplarisk häst, går lätt att lasta, helt cool lugn och väldigt trygg. Det känns så bra :-)
Vilken skillnad mot när vi lastade första gångerna. Knepet är träning, att ta det mycket mycket lugnt, och om hon tvekar flytta undan bogen (inte gå på hennes bak). Och massor med beröm och så lite godis!
Föst fick vi göra ridprov i ridhuset. Vi fick skritta i 30-40 minuter innan Katarina (veterinären) kom så hon var ju väl framriden, i alla fall. Sedan gick hon jättefint. Hon är helt frisk på raka spår, men kan känns lite lite lite ojämn när jag ställer henne inåt på en volt. Det behövs att hon går i form och på båda tyglarna (yttertygeln, igen), ett bra stöd alltså.
Sedan gjorde vi böj-och-spring-prov inne på asfaltbanan. Och hon är helt ohalt, visar ingenting. Skönt!
Vi fick köpa med oss en lera som är ett liniment Staysound kyllera (350:- för en burk!), den ska vi använda när vi ridit lite hårdare och så ska benet lindas med vaxat papper, padd av vadd och benlinda efter ridningen. Och så ska vi ta på vanligt liniment när vi ridit lugnare. Och massera höger ben, särskilt kotan, men även resten.
Vi får börja öka på träningen, och även rida cavaletti och hoppa lägre hinder - det ska bli kul och skönt att kunna variera träningen med bommar. Ingen banhoppning på 1,10 än alltså.
Veterinären vill  se henne igen till midsommar och röntga henne då för att se hur det läckts och så vi vet att vi kan belasta full ut igen.
To be continued,
Susanne

Tömkörning, yttertygel och fika

Idag har Malin hjälpt oss med tömkörning. Först var hon och hjälpte mig och sedan Lotta.
Jätte snällt!
Men oj vad svårt, på något vis lite bakvänt, som att backa med transporten...
Rakt fram gick hyfsat, och vänster varv fick jag också kläm på med hjälp av bra instruktioner. Men höger varvet var jättesvårt, särskilt svårt att få bort henne från mig och ut på spåret. Det är det där med yttertygeln...! Och kropps språket. När vi höll på som bäst så kom västa ösregnet, men vi ville inte ge upp för jag var på väg att få rätt på det så vi fortsatte trots att jag blev blöt ända in på underkläderna och trots Ladys protester. Men till slut så fick jag några bra högervarv också.
Lotta har övat längre än jag men har ju en häst som bara är 3 år och inte kan, så de får lära tillsammans.
Även de hade svårast för högervarvet, men det gick riktigt bra. Det är en fin pålla hon har.
Hoppas Malin kan hjälpa oss fler gånger..
Jag var så inne i det att jag glömde ta kort på hästarna.
Efter denna långa, sköna hästdag var det gott med fika i Lottas kök!

Lotta fixar fika


Och Malin fixar kaffe

Morgonstund har guld...

(Ordspråkstider i familjen...)

Ann och jag träffades i stallet redan 8.30 och skyndade oss ut. Härlig morgon och perfekt ridväder, dessutom har det regnat lite så grusvägarna är en aningens mindre hårda. Vi tog en lång runda: började på lilla rundan och fortsatte sedan fram under vindmöllorna.

Där blev det galopp på gräset. Båda gick hyfsat lugnt för vi var ju på väg från stallet.
Sedan tog vi och följde bäcken ner mot havet. Vi provade en galopp först och då provade jag att gå först. Då kunde Ann inte hålla Antonia så hon hojtar "nu rider jag förbi dig". Men Lady ville inte alls bli omriden, så att rida om i galopp är inte bästa idén.
Vi provade igen och nu fick Antonia gå först. Lady blir galen och börjar hoppa och backar och struntar helt i att där är en djup dikeskant där bäcken går nere. Jag bryr mig inte om hon hoppar hit och dit, men eftersom det är djupt och brant ner till bäcken så blev jag lite skraj. Så vi fick trava ner mot havet.
Efter en skrittpaus så kunde vi till slut ta en liten kort galopp på vägen hem, då låg vi bredvid varandra. De är lite tävlingstyper båda två för så fort den ena ökar så drar den andra på. Rätt kul (så länge man har koll), men det får helst inte gå för fort. De blir verkligen glada på gräsunderlag, härligt och mjukt - det gäller bara att försöka hinna se ev hålor.
Sedan blev det lång skritt hem. Med två avkopplade hästar, tom Antonia skrittade på lång tygel.
Vi spolade av benen med kallt vatten och satte ut dem i gräshagen.
Sedan blev det kaffe på stallbacken, mockning osv.
/Susanne

Äntligen fredag!

Och det betyder två timmars ridning! Jag skulle rida Casper och tyckte nog "åh nej!". Vet att sist jag red honom fick jag kämpa bara med att komma över några bommar, han sprang bredvid hela tiden och sen bockade han. Maria-Noel åkte ju av honom för nån månad sen. Men jag hade tid att sitta och reflektera lite innan vi skulle ut och "what goes on in your brain goes down the rein" så det var bara med att tänka om!
Casper är en stor äldre vallack, 18 år, tror jag, lite samma längd på hals och rygg som Sting, så mycket att få ihop. När vi kom ut på ridbanan så skulle vi, just precis, rida över bommar. "Självklart klarar vi det!" tänkte jag. Och det gjorde vi så klart, det gick tom lite för långsamt för vi sparkade i varje bom plus snubblade över den sista. Så lite mer fart, tempo så gick det bättre. Efter lite uppvärmning utan stigbyglar så skulle vi en och en rida snettigenom över bommarna, skänkelvikning ut till spåret och sen fatta galopp. Det gick hyfsat bra för oss efter ett par gånger och lyckades få honom i lite form, typ böjde han hals... Carol tyckte jag hade lååånga ben, mjuka knän, så lite rätt blev det. Svårt att få till skänkelvikning efter bommarna, att göra tydlig halvhalt och sen påbörja nästa moment, då var jag ju redan ute på spåret liksom...
Så här fin såg han ut på en riduppvisning med Hugh.
/Lotta

Till salu


Cavaliere till salu

Efter pappa Lambourgini


Jackie fäller...

Alla djur fäller om dom så väger 5 kg eller 550 kg. Jackie fäller typ 1 kg hår om dagen just nu... Jag borstar henne och hon rullar sig i gräset för att bli av med allt kli!
Skakar av allt hår...
Glad hund!
/Lotta

Holly

Jag red Holly i dag och har precis bläddrat igenom vår blogg för att kolla när jag sist red henne men kunde inte hitta inlägg om henne... men jag vet att jag har ridit henne förut. Jag kommer också i håg att hon var ganska framåt, men det var hon inte alls idag utan jag fick banka fram henne, stackars häst...
Holly är ganska liten - kändes jättekonstigt att sitta upp på henne, som om jag inte hade nåt mellan benen, jämfört med Mario!! - och hon är ung, 5-6 år. Men, som sagt, jag fick inte fram henne. Kanske var jag för hård i handen eller så var mina skänklar för otydliga? Jag önskade i alla fall att jag hade ett långt dressyr spö, mina ridstövlar - står på Sandvägen - och sporrar! Då hade det nog gått framåt i full fart!
Hur som helst så försökte vi skänkelvikning, fint i höger, jobbigare i vänster. Jag kommer också i håg att hon var ganska så osäker när vi red igenom stan med alla bilar och så men i dag var hon faktiskt hur lugn som helst. Så kanske har hon kollat ner sig sen sist jag red henne?
Här är fina bilder:
Mamma efter Gaugin-utställningen
Puss på dig!
Mysse trötta!
"När kommer matte, då?"
/Lotta

Skritt

http://dressyr.ifokus.se/articles/4d714541b9cb46222d059976-skritt-hastens-gangarter-del-1

Av något ont brukar det alltid komma något gott.
Jag har övat skritt under hela Ladys sjuktid, ända sedan mars. Men inte förrän de sista veckorna har jag fått en "aha"-upplevelse och förstått att om jag har stort tålamod och tar god tid på mig och får rätt på den där skritten, så funkar liksom resten sedan.
Red en kortis i skritt för Susanne igår, bara ca 10-15 min innan hon skulle ha grupplektion. Och det var kul för hon blev jätteglad när hon såg hur fin Lady blivit. Mjuk och lösgjord, finare överlinje, halsen har fått bättre form och hon är blank och fin. En lång resa från en lite "skruttig" Lady i vintras när hon hade ont och blev stel i hela höger sidan.
Avslutade men en liten kort galopp i lätt sits, he he - en glad Lady drar iväg i värsta tjoho-galoppen :-)
/Susanne

Ps En vecka kvar till sista återbesöket hos veterinären.

Yoga

Förra veckan var Emma och jag på yoga tre gånger och nu denna vecka är vi uppe i två gånger redan!! Det är lätt att bli biten av yoga, verkligen. I dag var det Ann som instruktör och hon körde på i bra tempo med många bra rörelser. Ibland blir det svårt att hålla balansen...
men med full fokus och blicken helt stilla så går det!! Fast jag kan nog inte sträcka ut mig fullt lika mycket som tjejen på bilden, men nästan!
I morgon tar i alla fall jag paus från yoga för då är det ridning!
/Lotta

Snart är det dags...

http://falsterbohorseshow.se/se/valkommen/hem/


Mums

Trots mindre ridning de sista månaderna så ligger vågen på +-0.
Eller innebär det att jag tappat muskler, som ju väger mer?
Men så här mycket brukar jag kunna äta om jag rider :-)

Johan äter Åhus glass

Miljöträning

Idag red vi ut, jag på sting och mamma på Lady. Det blåste som in i! Hästarna var pigga och glada men blev lite busiga av vädret. Vi tog två galopper ute! Vi fick fin trav på gräset nere vid havet och red förbi en fin gammal gård där det var flera pållar ute, och plötsligt fick Lady bråttom hem medan Stingan höll sig cool. Efter 45 min gick båda hästarna i fin fooorm! När vi nästan var hemma, (vid läskiga huset), kom en motorcykel förbi.. Mamma hade glömt förvarna mig om att Sting var rädd för just motorcyklar.. Han hoppade ut i diket och galopperade iväg i full fart men stannade ganska fort när jag lade en volt! Så nu vet jag det!! //Caro

Även maken är hästintresserad...


What goes on in your brain...

goes down the rein." Så är det nog.
Idag var vi vår lilla grupp igen; Angela, Barbara, Linda, Marie-Noel och jag. Jag på Mario, igen. Vi red utan stigbyglar så det var jättebra. Mario är inte speciellt skumpig i traven - tacksamt! Mycket övergångar igen och jag skulle försöka hålla igen lite på Mario som gärna vill springa i väg. Och, hör och häpna: jag skulle sänka knäna - alltså inget nytt där!
Jag ville ha tips från Carol hur jag skulle få honom att böja sig inåt i vänster galopp så innan vi fattade galopp fick vi ställa lite i traven på en volt och det hjälpte faktiskt, fast inte så mycket som jag ville... Det var mycket varmt i dag, nästan över 20 grader och dammigt!! Snacka om törst...
Här Carol, Ted och hunden Benji som inte följer med ut på ridturerna, men det gör hennes jack russell, Crumpet:
Ursöt!
Sen jag har kommit tillbaka till London så har det varit så tyst från Liebacken, från att ha varit där typ 3-4 timmar om dagen till helt tyst, vilket nog ledde till min mardröm i natt: Camilla gick i konkurs och kronofogden kom och hämtade alla hästarna, inklusive Sting och Lady!!! Så mamma fick betala ut Camilla så blev allt bra igen! Usch, hemska drömmar!!
/Lotta

Back in London!

Och tillbaka på Mario i dag! Jag såg till att ha lååånga läder och att inte luta mig för mycket framåt - läxa från Camilla! Vi var tre på lektionen och började med att övade övergångar. Sasha var instruktör och hon har precis klarat av sista steget i ridinstruktörutbildningen här i England - fyra steg, tror jag det är.
Sasha la ut tre bommar och första gången Mario och jag skulle över så ordagrant snubblade vi över alla tre... Sen gick det bättre. Mario var fin i traven och även i galoppen i höger varv, men vänster varv var katastrof, som vanligt... Och vi hade inte tid att jobba vidare på det... så kanske bättre nästa gång?
Så här kan det se ut när vi rider lektion i parken:
Fast just nu väntar vi på lite regn för det är väldigt dammigt där ute just nu...
/Lotta

Vår!

Nu är vi tillbaka i London och här är full vår. Lite blåsigt men sol. Igår gick vi en promenad i Isabella Plantation som är ett inhägnat område i Richmond Park. Så här års blommar azaleorna för fullt! Kolla själv:
Jackie var mer intresserad av fiskarna än blommorna...
Sting, 29/4, som desperat försöker äta hö från golvet...
Ger upp! Sting ska äta upp sig lite tills sommaren har vi bestämt.
/Lotta

RSS 2.0