Pay and jump, 90 cm

Igår var det pay and jump hos Camilla igen.
(Läs mer på www.ckhorselife.se eller gå in på Facebook och sök på ck horselife).
Vi fick vara inomhus för det kom regnskurar mellan varven. Men vi började med att värma upp på fälten.
Vi var 12-13 st som red igår. Jag var nervös, som vanligt och nästan helt blockerad första rundan som gick sådär. Ja helt ok men ändå inte. Nästa omgång var vi mer taggade och Camilla hade höjt till 90 (fortfarande lite lågt för Lady...). Men det gick faktiskt riktigt bra och det kändes som jag red,inte att hon tog över. Kul! Helt slut efteråt. Jag är ensam tant om att hoppa, och även de unga tjejerna "klagar" på att det är krävande. Bra för flås och inte minst balansen. Efteråt, när allt gått bra, är man ju tuff som bara den ;-)
/Susanne
Ps. Caro, nu måste vi snart ut och tävla!

Bästa ridtiden är nu!


I lördags träffades Annika och hennes Flintan och jag och Lady i stallet vid 4 - sedan hängde
Christer på sin westernhäst också på. Det var ut på fälten som gällde. Solen sken, det var
en lätt vind och ca 18+ och.....nytröskade fält!
Vi red en lång rund på ca 1 1/2 timma, nästan ända nere vid havet. Hästarna verkligen älskade
att komma ut, och de blev rätt så starka i galoppen. Tjoho, det är härligt hästliv!
/Susanne

Kär igen?

Nu under sommaren har jag ridit många av Camillas hästar och visst är det lätt att bli kär!!! Offa, så klart, såå himla fin. Vi hoppade härmomdagen och Offa verkligen ledde mig över hinderna och gav mig ett stort självförtroende. Och Zeb, ja ,vi red i söndags och det var helt perfekt. Otroligt fina galoppombyten och mycket framåtanda i den hästen! Idag, onsdag, fick jag nöjet att prova Sting. En låång häst som kräver sin ryttare men otroligt lyhörd och villig - bara jag gör rätt! Vi tog även ett skutt över ett kryss och snacka om en stabil och pålitlig pålle! Jättefin! Tycker nog att jag "växer" som ryttare när jag rider mer rutinerade hästar. Jag blir säkrare som ryttare och därmed kommer jag mer till min rätt, om ni förstår?! Det känns helt rätt med en välutbildad häst och då får jag mer förtroende och litar på hästen och han eller hon kan visa mig vägen, ja, det måste vara vägen fram, eller hur?!

Min topplista över hästar jag är kär i:
Ville, så klart - han kan man bara tycka om!!
Thea - ja, vilken tur att hon hamnade hos Susanne så att hon fick sina bästa år på Liebacken!!
Sting - vacker, kelig och framförallt välutbildad och villig att lära ifrån sig! Jag tror vi kunde bli riktig bra ihopa.
Lady - stabil, söt och framåt. Alltid enhäst jag har lust att rida
Offa - nog "favvon" och vi ÄR ett bra par!!
Zeb - fast han har slängt av mig, trampat på min fot så är han en favvo att rida, alltid kul och pigg!

Emma fotade och filmade oss men jag är inte så duktig på det där med att lägga ut foto/film (skyller på datorn..) men litar på att Carro som ska få allt på en UBS kan lägga ut lite nästa vecka - även på vår fantastiska tränare, Camilla!!!

/Lotta

Utbildningsskalan

Så här jobbar Monica som tränare med sina elevers utbildningsskala:

1) Takten
Renheten, rytmen och hästens frihet
2) Lösgjordhet
Fysisk och psykisk
3) Rakriktad
Så att hästen spårar på rakt och böjt spår
4) Stöd
Kontakt med bettet, verkan mellan bett och hand, jämt stöd på båda tyglarna, eftergift, hållning och resning
5) Schwung
Bakben och påskjut
6) Samligen
Vikt på bakbenen
Lägsta graden av samlig är när hästen går på tygeln, högsta är Levad - i tävlingssammanhang är högsta piaffen

När man har nått punkt 1 -6 har kallas det för Självbärighet
och det är det vi ständigt strävar mot!

Ytter, Ytter, Halvhalt, Ytter...

Ytter, Ytter, Halvhalt, Ytter...kommer att eka i mitt huvud framöver. Tänk att det ska vara så svårt att fånga upp den där bogen. MEN det går! Lady var superduktig idag :-)
Vi fick öva på volt med 4 koner, vid varje kon skulle man flytta hästen ett par steg för innern och sedan rakställa och rida rakt på nästa kon. Bra övning för att fånga upp yttern.
Fick henne riktigt fin och själv-bärig med bra baktramp och lyckades till slut hålla formen hela tiden. Det är ju dit vi måste komma så att vi kan börja med mer avancerade övningar/rörelser. Tror absolut att vi kommer att hitta dit.
Hon har varit sååå duktig hela helgen och rolig att åka iväg med. Väldigt lugn, villig att lära sig och så blir hon lite "mammig" när vi är borta (gulligt!). Hon tyckte det var skönt att komma hem till stallet igen och blev glad när hon träffade sin nya granne Flintan.
Monica ska antagligen ordna ny kurs i november. Då åker vi igen.
Imorgon blir det lugnt, lite skritt och så ska jag öva på massage-kursen vi gick i lördags.
Tror både Lady och jag komma att sova gott inatt!
/Susanne

Coolaste hästen på kurs!


Lady Louisa och jag på kurs hos Monika Lindberg i Vallby (vid Klagstorp).
Lady är bara coolaste hästen, trygg i sig själv och fixar att åka iväg och bo i annat stall över helgen.
Idag red vi ca 1 timmas dressyr, tufft pass - Lady blev jättetrött, men så var det också riktigt varmt ute.
Det gäller verkligen att passa på hennes ytter, hon skjuter ut bogen - när jag får koll på den så "dansar" vi.
Jag tror faktiskt att vi kan få kläm på det där. Sedan fick Lady gå i hagen och vila, och efter lite fika så hade jag sitsträning på en arab först och sedan en lipizanare. Det gick bra, vi fick vara i longerlina och såklart, inga tyglar. Höll på att åka i backen för Lipizanaren fick panik av inspäningstyglarna när jag skulle galoppera och tvärstannade, stegrade och slängde sig till höger... Men jag satt kvar! Phu!
Inatt övernattar Lady i Vallby och imorgon bitti kör vi nästa pass.
Vi hade också en timmas massagekurs för Karin Bossner, där fick jag lära mig nytt sätt att stretcha ut hennes bog (hon är ju lite trång mellan bogarna). Kul att komma iväg på något sån´t här efter allt trist med Thea.
/Susanne

KoNsT

Igår var jag i Köpenhamn med Lotta.. Jätte mysig dag med god mat och shopping.
Jag fick en liten present av min kära moster... Tyvärr är den tom men det gör inget. Jag har faktiskt kommit fram till att utsidan visst spelar roll, inte bara insidan. Bara titta på den vackra plånboken som fick mig att sova gott i natt med ett stort leende på läpparna. Tänk att jag fick gå in på Louis Vuitton i Köpenhamn och komma ut med en påse?! /C

Nr 1

Idag tog vi farväl av Thea. Allt kändes som en dålig film. Regnet öste ner och tårarna bara rann. Men hon fick somna in fint, mätt och belåten med mig, mamma, mormor och Lotta sidan om sig. Nöjd och omedveten. Det var en av de värsta dagarna i mitt liv. Att se henne lämna oss sakta var jätte jobbigt. Det var tufft att vara med hela biten men jag är glad att jag klarade av att vara vid hennes sida hela tiden så hon kände sig trygg. Jag saknar henne redan massor och det kommer bli jobbigt att åka ut till stallet den närmsta tiden. Jag kommer alltid minnas henne som min första och bästa häst. Hon kommer alltid vara nummer ett. RIP bästa bästa Thea och tack för den fina tiden ♥/C

I alla fall glada nyheter...

mitt i all gråten för Thea och det är att Hanna är sedan i fredags den lycklige ägaren till Daredevil, vår Ville!!
Lycka till, Hanna!

Thea till de evigt gröna ängarna

Idag galopperade Thea iväg till de evigt gröna ängarna.
Hon somnade in lugnt och fin i en grön gräshage, utan stress och utan att bli rädd. Hon betade ända in i det sista, och hade fullt med gräs i munnen när hon dog.
Regnet stod som spö i backen och mamma, Lotta, Caroline och jag blev genomblöta - både utvändigt och invändigt..alla tårarna.
Caro och jag kommer alltid minnas henne som vår första häst och är tacksamma för alla fina stunder med henne.
Också tack till allt stöd runt om oss och till alla som hört av sig.
/Susanne

Fina fina Thea... ♥

För ungefär två år sedan sa mamma till mig att vi skulle köpa häst. Antar att det är alla ridtjejers dröm, jag blev i alla fall överlycklig. Vi åkte runt i Skåne och provade lite olika hästar.. Men ingenting som föll mamma i smaken. När mamma fått ett tips om en fin dressyr häst åkte vi till Höör där hon stod och provade henne. Efter bara några minuter sa mamma 'henne ska vi ha'. Och nu två år senare ångrar vi inte vårt köp.. För Thea är den vackraste häst jag någonsin sett. Och det säger jag inte bara för att hon är min. Hon har det där extra... Hon är en it-häst! :) Hennes steg, den fina mörka färgen, det söta lilla ansikten och hennes stora personlighet gör henne unik.
Efter två år med ett enormt tålamod med att rida svåra Thea från både mig och mamma kände vi att vi ville gå vidare med en ny häst. Samma sak här, mamma sa 'henne ska vi ha' när vi köpte Lady. Men trots vi hade bestämt oss för att eventuellt sälja Thea klarade vi inte riktigt det, så under några månader har vi haft båda två. Vi började prata om att ta föl på Thea och andra lösningar. Mamma hade alla möjliga förslag, allt för att hon ville att Thea skulle stanna hos henne hos Camilla. Även om hon inte riktigt erkände det :)
I vintras när Thea fick en inflammation i benen hittade veterinären också att Thea hade en ledsjukdom. Reumatisk värk var något veterinären sa hon kunde leva med. Så vi hade ridit henne några dagar i veckan som vanligt. Men sista tiden har vi märkt att hon har fått mer ont. Och när mamma åkte till veterinären i fredags fick vi reda på att det har spritt sig upp i höger bak och att Thea inte kan fungera som ridhäst mer. Att Thea skulle behöva avlivas bara två år efter vi köpt henne känns fruktansvärt. Fina fina Thea som alltid vill göra sitt bästa. Fina fina Thea som bara vill göra piruetter, öka trav och impa med allt hon kan. Min allra första häst... Jag kommer sakna henne något så fruktansvärt. Det känns så hemsk att åka ut till stallet nu varje dag när jag vet att hon snart inte kommer stå i sin fina box och titta ut ur sitt favorit fönster. Eller se henne stå där och hänga ut med huvudet och skrika "SLÄPP UT MIG". Jag ska i alla fall vara med henne varje dag nu i hennes sista dagar. Och gosa med henne så mycket jag kan. Sen hoppas jag hon får det bra i himlen med morfar och Måns./C ♥
(KLICKA på bilderna för att se dem större)

Sorgligt besked...

Tyvärr sorgligt besked idag. Var hos veterinären idag och Theas atros har formligen exploderat, hon har ont i knäna, kotlederna och nu även i höger bak. Jag hade för mitt liv inte kunnat föreställa mig att denna pigga, kloka, glada och samarbetsvilliga häst (som dessutom hade ett jättefint steg), skulle drabbas av detta. Idag är det en ledsen Thea som har mycket ont. Detta är min första häst på 28 år, och Caros allra första häst - det är ju såklart inte roligt när det än händer och vem som än drabbas, men det känns verkligen fruktansvärt orättvisst!
/Susanne

Hoppning

Igår flög jag med Lady! Hoppade 1.20, så nu leder jag över mamma. Vi började med något litet kryss men det gick inte alls bra. Sedan höjde Camilla lite, kanske till 80 cm men det gick inte alls bra i landningen, vi bara dök ner efter.. Så när Camilla märkte jag var frustrerad fick jag komma igen o så höjde hon igen o då skärpte både jag o Lady till oss. Då lyfte hon fint och vi landade mycket bättre! Nu sitter jag o håller tummarna för att allt ska gå bra för fina Thea bebis imorgon..

Imorgon ska Thea till veterinären

Imorgon ska vi kolla Thea hos veterinären i Svedala. Jag misstänker att hon haft sin atros längre än vad vi förstått, kanske tom förra ägaren visste det (?). Vi hade ju henne inte mycket mer än ett år innan problemet hittades, och innan dess har vi behandlat henne regelbundet hos Equiterapeut - först trodde vi det var något i ryggen pga fel sadel.
Detta är jättejobbigt och det är synd om henne, en sådan fin häst egentligen!
/Susanne

pay and jump

Idag var det pay and jump med Lady, jag fick äran att rida eftersom Caro inte kunde. Vi hoppade en runda på 70 och en runda på 95, låter kanske konstigt - men det är nästan lättare att hoppa 95, både Lady och jag skärper till oss då.
Underlaget var lite halt idag så jag vågade inte ta de där snäva svängarna. Men jag är nöjd och Louisa är ju cool, bryr sig inte ett dugg om vattenmattor mm.

Innan hoppningen var Lady s förra ägare på besök; Louise och Christina - det var kul att träffa dem och härligt att se att de bryr sig om att se var Lady finns och hur hon mår.

//Susanne

RSS 2.0