Snubbelhäst

Så var et fredag igen och gula löv på träden och en temperatur på 28 grader!!!
Jag red Casper och Hugh var instruktör.
Idag skulle vi öva oss på att rida rakt fram, blicken skulle visa vägen och vi fick absolut inte titta ner. Många bra övningar med bland annat att vi fick titta på varandra och ge feed-back. Lärorikt.
Jag tyckte det gick bra med Casper, han gick faktiskt bättre framåt när jag inte tittade på honom hela tiden utan blicken långt framme för att visa ridvägen. Och när allt var så fint och vi galopperade finfin i vänstervarv så plötsligt snubblade han till och sen var han nera på båda framknäna och inte nog med det hela nosen, helt upp till ögonen begraves i sanden! Att jag satt kvar var ett under! Tror att jag precis när han snubblade satte mig tungt bakåt och därför kunde jag hålla mig kvar! Hugh kollade sen att allt var okej och sen fick jag göra om övningen. Det ska också sägas att det var väldigt mycket sand just i det hörnet!
Väl hemma så hade Casper fortfarande sand om nosen och hade fått lite näsblod... Dom skulle kolla honom så allt var okej.
Om jag svettades? Ja!
/Lotta

Världens bästa Camilla





Idag flyttar vi från Liebacken, 4 härliga år med massor av kul och härligt hästliv.
Tusen tack till världens bästa Camilla för allt stöd, vänskap, hästköp, träningar, härliga garv och många timmar tillsammans!
/Susanne

Life is good -

- a horse makes it better!!

Jag hade ändrat min ridning från förmiddagen till eftermiddagen eftersom jag skulle undervisa på morgonen. Det var varmt i dag. Termometern stod på 25+!!! Snacka om sommarvärme! Caroline föreslog därför att vi skulle rida ut i parken i stället för att ha lektion ute i arenan. Jag red på Cracker och förutom Caroline så var två andra med på Jazz respektive Alice. Carolines häst ville inte gå först så jag fick rida längst framme. Det är en härlig känsla att galoppera ute i parken. Och det är ju mindre park faktikt, mer som en skog. Cracker var helt lugn och fin, fast huvudet högt uppe och öronen framåt. Jag lät honom galoppera av sig, sträcka ut sig och det verkade han tycka om.
/Lotta

Sommar på Liebacken?

Det ser ut som en sommardag på Liebacken men det är i går och Vicky som rider ut på Sting. Tydligen ska hon ta ut honom på en dressyrtävling i november! Kul!
Ooh, tänk om det vore jag som red honom!!!
/Lotta

Back in business...


Nu finns Ville på Liebacken igen! Det var kul att se honom, och känns det fint att Camilla nu tar hand om honom. (Han har redan börjat skrapa/slå mot boxdörren, så allt är sig likt ;-)).
/Susanne

På begäran...


Lördagsutflykt

Åkte till stallet kl 9 i morse. Hästarna stod inne i stallet och väntade. På helgerna kommer de ut vid 9.30 och in vid 13.
Idag sken solen som den knappt inte gjort på hela sommaren. Gjorde iordning Lady och körde bort till Lotta i Tommarp.
Oj, vad de blev glada att ses igen alla hästkompisarna! Lotta sadlade Shamira och så gav vi oss iväg. Båda hästarna var pigga och glad och låg på som bara den. Vi hann med galoppen längs med gräsvägen bakom Holmströms, galoppen i nerförsbacke i galoppbacken och galoppen längst med bäcken. Full turbo - jag behövde bara tänkta galopp så flög Lady iväg, hur kul som helst! Ja och så han vi ju såklart med att prata "lite" under tiden också....
Fina ridvägar och vackert ute, härligt hästliv.
Lady gick rakt in i transporten både dit och hem.
Nu ska jag på nästa utflykt, Hawaiifest - Kent har köpt en bastkjol till mig....
//Susanne

Not so Jazzy

Idag var det dax igen och jag red Jazz. Jag tyckte hon var väldigt tung redan från starten och när vi väl hade ridit fram hästarna lite med övergångar skritt-trav så skulle vi galoppera. Då gjorde vi som vi ofta gör, rider i ett led i skritt, sen galopperar den första hästen, in på en volt och sen ifatt ledet som skrittar, ja, du hajjar. Nu hamnade Jazz och jag längst bak, vi var 6 stycken, och innan vi kom i gång i galopp, ja då hade ju all den - lilla!! - energin som vi hade byggt upp i uppvärmingen fullständigt försvunnit. Sen tyckte ju Jazz att det var väldigt läskigt att galoppera ifrån dom andra, flocken, så hon ville inte alls gå framåt och framför allt inte galoppera! Pust... Vad gör man? Jo, självklart får jag instruktioner av söta Sasha hur man får hästen i galopp: inner skänkel fram, ytter bak, stöd på ytter osv osv. Jag log vänligt och sa "Yes, I know...". Till sist lyckades det och då blev det ju så klart fel galopp... Lite lättare gick det i höger varv och sen när vi skulle galoppera och göra en skritt övergång på X och sen byta varv, gick det också ok. Men, suck, vad jobbigt att rida en häst som inte går framåt! Skänkel, skänkel - ingen reaktion, tapp-tapp med spöet samtidigt, då gick hon fram lite men sen tillbaka igen... Ja, Carro, du kommer i håg hur du fick jobba med söta Louis, eller hur?!
Sista delen av lektionen red vi alla på en 20 meters volt och vi skulle länga dom och korta dom i traven, vilket Jazz gjorde fint, men jag brydde mig inte och tempot, the infusion, utan sket i det och lät henne bara gå. Nu efter lite lunch och en dusch så kan jag märka att mina vader värker!!! Var på yoga i går med Tina - urbra yoga instruktör, en 55-60-årig dam som är smidig som en katt! - och går nog på hennes morgonklass i morgonbitti. Om det inte går bra så kan jag bara skylla på mig egen form eller infusion inte på nån annan!
/Lotta

Cracker

Idag red jag på Cracker. Jag har ridit honom en gång innan, i våras. Tydligen är han ganska poppis så det lär inte bli så ofta. Hur var han då? Trevlig och framåt, men lite vinglig, så jag gjorde vad jag kunde för att ge stöd på yttersidan så han inte skulle vingla så mycket.

Sasha var instruktör i dag igen och vi arbetade mest på övergångar halt, skritt, trav. Jag tyckte jag fick bra övergångar både uppåt och nedåt, men för att få till det lite bättre på Cracker skulle jag nog behöva rida honom fler gånger känns det som.
Här en bild på honom och det är Kirsty som rider honom.
/Lotta

LC träning

Igår morse körde jag hemmifrån tidigt och solen sken. Sedan var jag inne i en konferenslokal hela dagen och när jag kom ut kl 4 så ösregnade det. "Nej, nej inte nu igen och inte idag, jag ska ju träna!". Men när jag körde mot södern så slutade det faktiskt (någon timma i alla fall), och vi kunde vara ute. Den lilla banan på Liebacken är helt perfekt att rida på och konstigt nog är där aldrig någon annan som rider där. Det är ju en superfin 20x40 bana som funkar extra bra när det regnat.
Rider fram en halvtimma på lite lösa tyglar och varvar gångarterna och tempot hela tiden, rör nästan inte tyglarna utan hon får hitta sin egen balans. Klockan 18 kom Malin och så körde vi 30 min. Nu övar vi på serpentiner, övergångar och att rida rakt och följa fyrkantsspåret. Det låter ju kanske inte så avancerat, men det är minsann inte så lätt! Detta är i alla fall grunden med målet att vi ska ut och rida ett LC program på någon tävling i vår...
Massagen i helgen gjorde susen och Lady var betydligt smidigare och lättare att böja. Hon är duktig Ida!
Hon är rolig, vår häst, för hon kan vara trög och stel för att sedan bli lätt och smidig och oerhört lyhörd. Jag får verkligen använda små hjälper och rida in i avsaktningarna för annars blir det värsta tvärniten.
Det kändes bra igår :-)

Tror det är dags att åka och kolla sadeln för hon får lite tryck vid och på manken. Antar att kroppen ändrat sig på henne.

Lite trist är att kompisen Antonia har kotledsinflamation, 2 1/2 grad på båda fram så det lär väl tyvärr dröja innan hon är igång igen.

Annars en härlig kväll på Liebacken igår!
//Susanne

Karin och Ida på samma dag.

I lördags morse var det dags för sista Karin träningen på ett tag. Karin ska ju opereras och jag kommer sakna henne. Hoppas det kommer att gå bra och att hon både kan rida och träna snart igen.
Jag red fram själv i paddocken i 30 min innan.
Sedan tog jag upp mitt "problem" med Karin, dvs att jag blivit så fixerad vid yttern att jag knappt vågar ställa/böja henne längre. Vi började i skritten och böjde igenom ordentligt, och när ytterbogen flöt ut fick jag tipset att rida öppna och att flytta ut hennes gump. Det var bra tips.
Vi jobbade med att korta Lady rejält och sätta bak henne. Hon blev riktigt, riktigt fin. Och vi gjorde skänkelvikningar och galopp i förvänd galopp på volt (!). Och när Lady väl är på plats så är hon där och endast lite underhåll behövs. Men att komma dit själv är svårt, för man får vara rätt så tuff. Så fick jag ett bra sitt-tips också, tänka lite bak med överkroppen och samtidigt dra i naveln mot ryggen... Men det var bra för mot slutet satt jag faktiskt i traven.

Så blev det belöning för Lady för Ida Wallentin kom och masserade. (Hon skulle kommit i fredags men fick förhinder).
Hon tyckte att Lady blivit bättre i musklerna. Hennes högra sida är helt normal, men hon har spänningar kvar i vänster sidan. Hmm... jag har ont i min vänster ljumske, så något gör vi på den sidan båda två (?). Ska vara lite observant på Ladys knän säger Ida, hur hon står och om hon stödjer på dem ordentligt.
Tror att det är dags att åka och ta en sadelcheck, men väntar lite för det är mycket annat runt omkring just nu.

Det var mycket kul på en dag!

/Susanne

Redan söndag...

...och jag har helt glömt bort att skriva om fredagens ridning!! Fyyy!
Casper och jag hade en tvåtimmarridning med de andra "tanterna"; Barbera på sin Silverdollar, Angela på sin Cloe, Marie-Noel på Cracker och Linda på sin Hayes. Sasha var instruktör.
Sasha tävlar i "eventing", som det heter.
Vi hade uppehållsväder och ganska varmt, skönt. Casper gick bra, tycker jag har ganska bra koll på honom. Lite långsam ibland och då måste jag peta på honom med spöet. I slutet red vi på en 8-volt i galopp och skulle bryta av på mitten, dvs på "x", och sen byta galopp. Dt gick bra, vi föll in lite mer i vänstergalopp bara. Försökte titta upp och framåt så mycket som möjligt. Tror inte Sasha bad mig titta upp en ända gång!!
Efteråt travade vi tillbaka till stallet och jag skynda mig hem för få lite mat - konstigt att man blir vrålhungrig varje gång man sitter på en häst!!
/Lotta

Lite allt möjligt...

Halv storm hela veckan, men jag har ändå lyckats rida ute en del. Underlagen i paddocken och på lilla banan är fina nu med allt regn och sedan vinden som torkat upp, men man håller nästan på att blåsa av hästen. Lady är ju inte ett dugg tittig så jag rider ute så länge det bara går. På något sätt så tycker jag det är lättare när jag rider själv att vara ute. Det blir bättre fart och det är lättare att hålla koll på den där yttern.
I tisdags red jag för Malin då var vi inne för annars hör man inte. Det tog lång tid innan vi kom på plats - men det gick! Vi var bara 3 i ridhuset så det var lugnt och skönt, men jag var trött och spänd efter allt flyttande. Klockan blev närmare nio innan vi var klara.
Igår kväll red jag själv i stora paddocken (ingen annan ville vara ute i stormen och det var full fart på lektionerna fram till kl 20.30). Vi var ganska sega båda. Jag har blivit så fokuserad på den där yttern att jag nästan inte vågar ställa inåt längre, det måste jag fråga om vid nästa träning. Övar på tempo växlingen, och igångsättningarna går riktigt bra, men avsaktningarna si så där. Men vad är det Lotta säger...Efter 10.000 gånger så sitter det...
Idag kom hovslagaren Henrik och satte dit Ladys högra framsko som lossnat. Duktig kille och supertrevlig. Dessutom tog han bara 100 kr för att köra ut och fixa detta, det var juste. Honom ska jag hålla tag i. Lugnt och skönt i stallet. Endast Sandra och jag som red. Sedan red jag uppe på lilla banan. Bra idag var att jag fick riktigt fin galopp! Mindre bra var att jag tyckte att skritten var seg.
På lördag är det träning för Karin - det ska bli kul! Synd om henne för det är dags för rygg operation, och synd om oss som blir utan henne ett bra tag. Hoppas där är bra dressyr träning på Fredshög. Fortsätter annars gärna att rida för Karin när hon är tillbaks. Karin har sin häst till salu, och ska satsa på ny unghäst.
/Susanne

Casper

Idag red jag Casper igen. Vi var många i gruppen idag, fem stycken, och Caroline var instruktör. Hon lät oss rida individuellt och gav oss feed-back när vi passerade henne. Jag hade hittat ett dressyrspö så det hjälpte lite att kunna peta till honom på baken ibland. Caroline påpekade "blicken"... Jag tycker faktiskt att jag har blivit mycket bättre på att titta upp och framåt, men en liten bit kvar. Tänk att det ska vara så svårt! Redan när jag red Cyklon för typ 100 år sen så påpekade Ninni att jag skulle höja blicken! Sen 10000 ridningar senare och 10000 påpekningar från diverse instruktörer så är jag nästan i mål...
Ridningen gick bra och Caroline berömde mig och undrade om han alltid gick så fint när jag red honom! 
Så här ser Casper ut!
/Lotta

All that Jazz

Jazz och jag red ett två-timmarspass i dag. Det var molnigt, hade regnat under natten men var superkvavt, dvs varmt! Vi var fem i gruppen och Carole var instruktör, precis som vanligt mao!
Jazz var tung i traven när vi skulle trava fram. Jag kämpade på och ju mer jag kämpade ju mindre gick hon fram. Då kom jag ju på att jag inte alls skulle jobba ihjäl mig utan den är ju hästen som ska jobba! Så jag slappnade av, "tapp-tapp" (Susanne Ns uttryck!) med skänklarna, funkar inte det så en gång till plus spö. Ja, det tog ju inte lång tid så hade ju Jazz fattat att det var framåt vi skulle!
Vi skulle jobba med att öka och minska först traven sen galoppen. Till vår hjälp hade vi två bommar med ca 8-9 steg emellan. Tänkte mycket på att frigöra mina knän plus att söka mig framåt med blicken. Jag fick inte så mycket påpekande från Carole, utan mer att Jazz var lite slö av värmen, så jag utgår från att jag red felfritt, eller hur!? Nä, men i stort sett okej ridning där Jazz svarade bättre ju mindre jag gjorde.
Jazz med Claudia, tror jag.
/Lotta

Galopp i form och på lång tygel

I tisdags red jag för Malin igen. Jag hade ridit fram innan, men både Lady och jag var ändå lite små sega.
Vi började i skritten. Jag vill lite för mycket med hela kroppen och driver på med hela mig och knixar med händerna, och ju mer jag håller på desto istadigare blir Lady. Så med andra ord, sitt still, lugn i handen och ta det lugnt så blir det hur bra som helst. Malin är duktig på att se detaljerna och förmedla dem inkl känslan.
Vi har sits och balans tränat mycket och min hemläxa är balansen i tårna och händerna stilla. Jag har övat i veckan. När jag rider lätt så tänker jag "hälen ner, handen ner" varje gång jag reser mig. Desto lugnare jag är desto mer vågar hon ta stöd.
Fick riktigt bra tips av Magdalena på hoppträningen också.
Vi red på stora volten och minskade och öka den genom att flytta bogen inåt först. Lady är oerhört lyhörd och tar minsta pyttelilla hjälp. Så jag får verkligen tänka på små men ändå tydliga hjälper.
Sedan, efter ca 25 minuter så kunde jag sitta på långa tyglar i galoppen och hon gick helt under sig i form!!!
Vilken känsla. Och så skönt hon tyckte det var, nosen var nästan i marken till slut.
Det kändes som en stor framgång :-)

Nu är det flyttning av hemmet och packa ihop och packa upp som gäller. Tur att vi delar häst Caro och jag. Nu blir det ridning först på lördag igen.

//Susanne


Back on the track!

Ja, så var jag tillbaka i Wimbledon Stables - allt som vanligt! Konstigt i bland att allt bara fortsätter fast man inte är där, eller hur?!
Jag red en timme och fick Casper. Det gick hyfsat bra, fick jobba lite i galoppen - jag är ju van att ha sporrar!
Jag hade nästan glämt bort hur fint det är att rida ut i parken, fortfarande grönt och fint, klart med allt det regnet vi fått på sistone! Och ridbanan hade lite vattenpölar som vi galopperade i!
Vi var bara två, så det var god plats i dag.
Kirsty, instruktören, påminde mig om att titta upp och att slappna av i knäna, speciellt i galoppen...
/Lotta

Första yogan...

...här i London sen maj månad! Kommer nog göra ont, men behövs inför ridningen som komma skall from i morgon!
Downward facing dog - nedåtvända hunden - tänk på Bruno eller Jackie när de reser sig upp efter att ha legat en längre stund! Då höjer dom just svanskotan så högt som möjligt! Inte vila på handlederna utan kraften kommer just från svanskotan! Och detta är en viloposition.... OMG!!!
/Lotta

Hopp clinic i 2 dagar!

Jag har varit med på hopp clinic i 2 dagar!!!
Och det hade gått jätte bra. Tack och lov för världens coolaste Lady - hon bara är så duktig, glad och trygg.

Tränare var Magdalena Rehgård. Fd ägare till Adrienne, tränat och ridit i Tyskland, tävlat medelsvår och de senaste 10 åren har hon jobbat med hästar i USA. Hon hade en amerikansk häst filosofi som gick ut på att man ska rida smooth; börja lugnt och ge hästen och sig själv tid.  Rida i samma tempo över hinderna, låt hästen göra jobbet och se till att man stör sin häst så lite som möjligt utan hjälper den med rätt takt, rätt väg och följer med den över hindret. Det passade mig och Lady perfekt!

I torsdags kväll red vi i 1 1/2 timma + att vi ridit fram i 30 min innan. 2 timmars pass alltså.
Vi fick börja från början med sitsträning i skritt, växla tempo, sitta ner och stå i lätt sits. Fokusera på att få ner hälen, tyngden i tårna, släppa knäna och handens position. Samma sak i trav. Och vi skulle inte bry oss om hästens form. Vi fick sitta ner i traven länge utan stigbyglar. Och sen samma sak i galopp. Det gjorde vi i 30 minuter. Sedan fick vi börja ställa lite krav på hästarna, men då gick de ju redan i form och trampade på med bakbenen av sig själva, utan att vi gjort något...
Sting var med i vår grupp och där var en tjej som heter Karin som red honom. Hon hade bara ridit honom några gånger så jag tyckte inte riktigt hon fick kläm på honom. Fast hon var duktig så det ger sig så småningom, men han var lite lång hela lektionen även sedan när vi hoppade. Vi var 5 i gruppen totalt i gruppen.
Vi avslutade med gymnastikhopp där vi bara jobbade med sitsen.
Efter 2 timmar tyckte verkligen Lady det var dags att gå in och få mat - då var klockan 9 på kvällen och hon hade bråttom in.
Galet mycket mygg på kvällarna efter allt regnade så man blir helt attackerad när svetten börjar lacka när vi rider.

På fredagen var dags för hopplektion och vi skulle hoppa bana. Rätt nervös faktiskt. Vi var 3 i gruppen, jag, Ann och Tina på Cash. Perfekt! Vi fick börja med lång framridning och repetera från igår. Jag fick korta läderna ännu mer och i traven blev det svårt att stå upp, men lättare i galoppen. Vi jobbade igenom oss hela banan genom att först hoppa varje enskilt hinder, sedan lägga ihop och avsluta med hela rundan. Det gick riktigt bra och Lady är en klippa. Vi hoppade inte så högt, så hon tyckte nog att det var "a walk in the park". Men det var bra och roliga övningar och väldigt nyttigt för mig.
En gång blev det alldeles fel på en linje, och det var helt och hållet mitt fel för jag drev på för mycket. Det har satt sig i skallen att jag ska fram, fram - men den här gången blev det lite för bra och hon snubblade till och tappade balensen, och naturligtvis var det på höger fram. Det gick bra men jag blir ju helt upprörd så fort det är något med det där frambenet! Då skämdes jag över att jag slarvat, det hade gått så bra och jag blev lite nonchalant. Så jag fick göra om och det gick bra. Det gäller att alltid vara noga.

Två riktigt roliga och lärorika dagar. Kul att Camilla tog dit en annan hopptränare. Väldigt nyttigt att rida för någon annan och bra att hon var så nogrann och pedagogisk. Hopppas Magdalena kommer igen så Caroline får träna för henne.

/Susanne


RSS 2.0