Hårt att vara moster...

kan det vara efter en helg med fullrulle!! Men gud var roligt att ha Malin, Caroline, Martin o Kevin på besök! Kul att dom bara orkar vara med oss halvgamlingar!! Och tack för godis o whisky o prommis med lilla Jackie!
- Vov, ska vi åka till stallet nu?
Ja, så här kan det se ut en fredagskväll i London:
/Lotta

Toppen med nya grannen Antonia!


Såna´ här dagar vet jag...

Såna´ här dagar vet jag varför jag har häst!
Strålande solsken, vindstilla och endast ett par minusgrader. Hade bestämt träff med Sandra Köster och Sting vid halv elva tiden för att rida ut.
Fick ha ett antal duster med Lady, himla larvig - kan det vara att hon är för bortskämd....??!!
Men det gick lätt idag att komma förbi, för trygga Sting var ju med.
Solen sken i ansiktena på oss och vi tog en skön galopp bredvid varandra på grusvägen. Bästa traven hemmåt, bra tramp med bakbenen och i fin mjuk form. Hästarna pigga, glada och varma och gossiga i pälsen. Ibland är hästlivet bara en lek :-)
/Susanne

Caspar

Igår kom mina två systerdöttrar hit med sina pojkvänner - jättekul!! Så här såg dom ut i går kväll:
Malin och Kevin
Caroline och Kevin
Martin
och Malin igen!
Jag red idag på förmiddagen och fick rida Caspar. Jag har ridit honom förut, innan jul, och kommer ihåg honom som väldigt stor och tung. Carol, vår instruktör, var på semester så vi hade Jess i stället så vi övade inte på dressyrprogrammet - hade pluggat lite på det faktiskt, så det får bli nästa vecka. I stället skulle vi öva bommar i trav med olika avstånd. I uppvärmningen märkte jag att Caspar överhuvudtaget inte alls lyssnade till mig utan ville bara trava efter dom andra hästarna. Jag försökte få hans uppmärksamhet så gått jag kunde med övergångar, halt och just inte svänga precis där han tyckte att vi skulle svänga.
Dom första bommarna gick bra men dom andra... Det var korta bommar så det gällde att verkligen rida rakt på dom, men kan du tänka dig, Caspar stack runt om bommarna, alltså bommar som bara ligger på marken! Han ville inte trava över dom! På dom igen och då stack han runt om igen och började galoppera, bocka och stöka som bara den, men det sket jag i, tillbaka på spåret och på dom där dumma bommarna och nu gick han ju över, så klart!
Men det var en kamp, dagens lektion. Vad har jag lärt mig? Kanske att redan från början vara stenhård och inte ge efter. Det var himla kallt idag också så kanske gjorde kylan mig lite segare och omvänt för hästarna, för dom var ganska pigga allihopa?
/Lotta

Pigg, glad och stark

Skulle rida lite själv i torsdags kväll, men slutade att jag red med på lektionen med Lotta, Malin och Linda.
Pigg och glad Lady  -  inte en skymt av hälta. Skönt!
Där stod hinder framme och hon trodde säkert vi skulle hoppa för hon var pigg som bara den.
Men det gjorde vi ju inte eftersom hon nyss haltat.
Gick lite sådär på lektionen, Lady sprang mest omkring med mig tycker jag. Men huvudsaken var att hon känns finns igen.

Åkte ut till stallet tidigt idag (fredag) och red själv i ridhuset. Någon hade longerat igårkväll så det nykrattade underlaget var helt buckligt igen...
Först höll jag på att ge upp, Lady var slö (hade väl all frukosten i magen) och rätt tråkig att rida och jag kände mig lite oinspirerad - så jag fick kämpa på rätt länge och blev irriterad på både henne och mig själv. Efter ca 30 min så lossnade det rätt bra i skritten och traven i alla fall.
Störde mig på att det ska ta så lång tid att komma till ridning. Idag var det mest segt tycker jag.

/Susanne

Anmäld till klassisk dressyr

Har anmält mig till vår-utflykt-träning. Ska rida 2 dagar klassisk dressyr på Bökerberg den 26 och 27 mars.
Tränare är Charlotte Wittbom
http://horsesforlife.com/CharlotteInterview

Så här kan det se ut:
http://www.youtube.com/watch?v=I_O567sRTCE

Och man kan åka till Portugal på ridsemester!
http://www.morgadolusitano.pt/index.php/en/riding-holidays

/Susanne

Holly

Jag trodde jag hade sagt (hade nog bara tänkt...) att jag hellre vill rida kl.1015 än kl.0900 pga trafiken, så stallet ringde ju lite i nio och undrade var jag var... När jag väl kom dit frågade jag om det fanns plats i dressyr gruppen på fredagarna, den jag red förra veckan, och det hade dom!! Så nu blir det en timmes ridning på onsdagarna och två timmar på fredagarna! Dressyrprov mitten av februari!!
Jag fick Holly idag - det var hon som fick hästarna att skena i parken i fredags. Hon är ung, bara 5-6 år, liknar Molly fast mörkbrun. Hon är dock inte så skolad som Molly men är liten och nätt och har fina rörelser - när det blir rätt! Jag red med en annan tjej som red Molly och instruktör var Jennifer. Jag frågade så klart om vi inte kunde prova de där "demi-piruetter" igen och igen tror jag inte det var så mycket piruett men Holly prövade verkligen och fick flera fina sidvärtes rörelser.
Jennifer berömde mig för att jag försökte - flera gånger - hålla mina händer stilla och att jag - flera gånger - försökte sträcka på mig. Konstigt det där med inlärning... T ex om jag är ute och går med Jackie och vi möter en annan hund så VET jag precis vad jag ska göra för att få Jackie att gå lugnt bredvid mig, inte skälla osv men oftast så blir det något halvdant i alla fall! Likadant med ridningen: jag vet ju vad jag ska göra, men sen ligger inneskänkeln där helt slapp, armbågarna pekar rakt ut och händerna gör nåt tredje samtidigt som jag stirrar rakt ner i marken...
Men roligt är det i alla fall!!

Bättre men inte helt ok

Caro skrittade Lady, Anne Antonia och jag fick låna Offa. Endast upp och ner på grusvägen. Och sedan travade Caro Lady lite. När hon red såg Lady fin ut, kanske lite-lite stel om man verkligen kollade noga. Sedan satte jag upp och då haltade hon lite på höger fram igen. Men inte så mycket. Så vi tar det lugnt veckan ut i alla fall. Eller så är det bara så att hon inte gillar när jag rider henne :-0
/Susanne

Plogen

I torsdags var det första gången jag lyckades göra plogen, i yoga, alltså. Så här ser den ut:
Först gör man en sk skulderstående och sen sänker man benen långsamt, och som sagt, så lyckades jag nudda med tårna i golvet! Idag gick det inte men det går väl nästa gång då. Skulderstående sägs föryngra ansiktet, stimulera hårbotten och avlägsna gråa hår - om man övar i ett halvår...
/Lotta

Halt?

Skulle rida för Karin i lördags men efter en stund började Lady halta.
Hon hade varit ute i hagen innan på morgonen, och alla hästarna busade runt ordentligt så tom Lady var "hingst" i hagen... Så jag tror det är som hon vrickat sig för det är hårt och isigt i hagarna så det är ju lätt hänt.
Hon är inte varm, svullen, öm eller knutig.
Igår blev det en liten skritt runda på grusvägen, fick sällskap av Dante så vi kom iväg, och sedan skrittade vi lite i paddocken och övade på form och tempo och så slutade vi med att öva att gå själva runt gården.
/Susanne

Ps. Hovslagaren var här i torsdags 20/1

Dressyrträning

Veckans ridning blev "bara" två timmar idag på fredagen. (Onsdagens ridning ställde jag in för då var jag i London och lunchade med några tjejer) Jag fick Molly och fick följa med dressyrgruppen som jag red med för två veckor sen. Vi hade Carol som instruktör (hon och Caroline som har stallet) och tydligen sedan förra veckan tränar gruppen ett dressyrprogram som dom ska rida upp i början av mars.
Fyra moment fick vi öva. Det första var att rida in i arbetstrav A till C, vända höger, sen vid B rida en halvcirkel över till E, fortfarande arbetstrav, vända ner vid C till A och sen vänster varv. Det gick ganska bra och Molly tuggade fin på bettet.
Nästa övning var tre serpentinbågar i arbetstrav. Fortfarande tackar jag Karin för hur hon envisades med mig och Cyklon om att rida serpentiner!! Jag kommer i håg hur hon till sist tappade tålamodet och stegade upp serpentinerna i ridhuset för mig... Sen kom piskan fram... Men det är en annan historia - tillbaka till Wimbledon! Molly och jag klarade det galant, fina runda bågar och bra tempo.
Tredje delen var att i vänster varv fatta galopp mellan K och A, in på en 20 metersvolt, sen följa fyrkantsspåret och övergång till trav vid M och skritt vid C. Det här var genast mycket klurigare... Först så fattade jag galopp INNAN K... och som vanligt i vänstervarv med Molly föll hon rejält in, dvs jag hade allt för lite yttertygel!! och sen bröt jag av till trav för tidigt men skritten kom rätt. Det var också klurigt att galoppera ut från volten till spåret, ungefär som om jag inte fick ut henne i hörnen... Vi fick prova igen och då gick det bättre. Bäst blev det i höger varv.
Sista delen var att vi fick skritta i fri skritt och sen övergång till arbetstrav för att till sist göra halt.
Ja, det var roligt att prova på. Får se om det finns plats i gruppen nästa vecka så att jag kan träna lite till!
På vägen hem (vi var fem i gruppen) red jag längst framme med en annan tjej och vi pratade och var helt i vår värld när vi helt plötsligt hör hur en annan grupp på tre hästar kommer skenande ifatt oss bakifrån! Som tur var fick dom stopp på pållarna! Men det kunde ha blivit roligt att komma igenom High Street i full galopp!! 8 hästar!
/Lotta

Funderar på att sälja min bil....


Bra dag och dålig dag.

I söndags var det Pay and Jump. Och det gick jätte bra! Kändes kul för Lady var laddad. Och andra omgången klarade vi hoppa banan på 1 m utan att slå i!!! Vilket aldrig händer :P Så då hinner man tänka "aha, nu fattar jag hur man ska göra". Sen var det dags för hopplektion idag igen. Och då fick jag ett bakslag och nu känns det som om jag är tillbaks på ruta 1 igen. Gick skitdåligt och kändes som om jag aldrig hoppat tidigare i hela mitt liv. Blir så frustrerad när jag vet vad jag ska göra men när kroppen gör något annat. Men jag lärde mig iaf att jag ska strecka på mig innan hindret så hon inte blir framtung och slår i med frambenen. Och sen ska jag inte låta Lady bestämma och ta över. Utan jag måste vara boss över henne. Annars blir det inte alls bra. Så det får jag ta med mig efter idag! Fan att det ska vara så svårt bara. /Caro

20.000 svältande hästar

Den ekonomiska krisen i Europa och på Irland tar sig även in i hästvärlden.
På Irland finns det nu 20.000 hästar vars ägare har övergett dem och lämnat dem att svälta ihjäl.
Fruktansvärt, det borde vara mer "humant" att ta bort dem.
http://www.spiegel.de/international/europe/0,1518,730796,00.html
/Susanne

50/50

Idag hade jag privat lektion för Camilla där vi rider halva tiden var. Det är hur bra som helst att göra det emellanåt.
- Camilla värmer upp Lady och jag får ta över en mjuk och ihopriden häst och bara njuta :-)
- Jag får se min häst från marken och se hur Camilla gör, och får en massa tips
- Och så står jag där i mitten och bara tänker "woaw vilken fin häst jag har" (stolt "matte")
- Camilla får känna på henne och kan sedan instruera ännu bättre
- Och Lady får vara i total centrum/fokus, vilket hon verkligen gillar.
Sjukt är att jag inte ridit på ett par dagar och då får jag värsta abstinensen!
Inte bara psykiskt utan det känns i hela kroppen att jag inte rört på mig. För som Caro mycket riktigt påpekar, ibland måste faktiskt hästar stå en dag mamma....
/Susanne

Sting

Här är Sandra och Sting på besiktningen i Svedala i onsdags!
Och här är Sting tillbaka i sin box - och heter Gustavsson till efternamn!
Nu ska vi bara lära oss rida honom! Och det ska "bara" ta 6 månader enligt veterinär Catharina!
Caroline rider Sting.
Se, jag har lärt mig att ladda upp foto!
/Lotta

Grattis!

Grattis till Sting. Roligt att allt gick bra med besiktningen :-)
/Susanne

Sting

På onsdag ska vi besiktiga Sting! Spännande. Har inga fina foto på honom men ska ta med mig kameran denna gången!


Det var här det började...

Caroline 3,5 år i Skånes Djurpark


Hopp hopp

Idag var det dags för hopplektion igen! Gjorde svåra övningar med sneda hopp och volt runt hindret för att sedan fånga upp hästen igen. Gick ganska bra idag, hon slog inte i bena utan lyfte fint. Sista gången vi kom gick nästan bäst för då fick jag upp hennes huvud och gav ben samtidigt. Jag måste vara mer bestämd och lite mer hård mot henne. Men det är svårt för hon är ju så söt min lilla bebis :) //Caro

Shoulder in

Engelskan uttryck för "öppna" är lättare att förstå, tycker jag - shoulder in.
Som jag har funderat och diskuterat detta med öppna, och alla svarar olika! Nu läser jag en bok som heter Skola din häst till ökad samling och hållbarhet (Katrin Wallberg).
I en öppna är hästen böjd inåt, med bakdelen på spåret och framdelen innanför spåret. Det är inner bakben som skolas till att kunna bära mer vikt.
Den beskrivningen förstår jag och jag försöker nu göra som där står:
. Sitt på inner sittben
. Vrid överkroppen (axlar och huvud inåt)
. För händerna mot inner höft så att yttertygeln hamnar mot halsen
. För tyngpunkten lite utåt genom att föra magen utåt
. Förhållning när hästen sätter ner inner fram
. Innerskänkel när hästen lyfter inner bak
(Förböj inte halsen, då har övningen ingen effekt och rid inte för långa avsnitt - max en långsida för en van häst).
/Susanne

I bra form, trots vintern

Idag red vi för Karin. Det gick riktigt bra. Lady är i fin form, mjuk och känslig - trots vintern med kyla, snö och nu värsta isgatorna. Mycket koncentration idag på att rakrikta henne i vänstervarvet, och såklart tempo. Om jag lättar på vänster/innertygeln och rider henne mest på högertygeln och så kramar henne med vadderna, så funkar det.
(Nördigt, eller hur?). Hon blev rejält svettig idag, ett par plusgrader och hon är inte klippt.
Trist är vädret nu för pållarna får nästan inte alls vara ute. Idag har det regnat ovanpå all snö och det blir glashalt.
Bara otäckt att köra och att ta sig ut i ridhuset. Som tur var så grusade Ingemar idag. Lady fick vara ute en stund medans jag mockade, så det blev lite frisk luft i alla fall. Det är bara januari, men jag längtar till våren.
Måste absolut komma ihåg och be Håkan (hovslagaren) att lägga i gummisulor nästa gång!
/Susanne

Ösregn!

Än så länge har jag ju haft tur med vädret här i London och i morse regnade det lite och prognosen var att det skulle klarna upp... Det blev två timmar på Molly i en geggig arena. Först var det uppehåll men sen började det att regna och inte lite, det störtregnade! Men inte slutade vi för det, nejdå, vi fortsatte som om inget hade hänt!
Dagens lektion med Jennifer gick ut på att göra "demi-piruetter". Först, i t ex höger varv, gjorde vi skänkelvikning ut till spåret sen en "demi-piruett", skänkelvikning i vänstervarv ut mot spåret och sen galoppfattning. Skänkelvikningen var väl okej, men jag vet inte hur mycket piruett det var över Molly och mig... I alla fall fick jag henne att flytta ytter framben i själva vändningen på ett markant sätt, utan att få med sig baken, så klart, men, hon blev väldigt mjuk och fin sen i både galoppen och traven, så nog gav det något i alla fall!!
På vägen tillbaka till stallet kom solen fram, så prognosen "uppklarning" var ju inte helt fel!
/Lotta


Geisha

Marits söta Geisha i somras


"Teknik"-hoppning igår

Passade på att "sno" Lady och ha en hopplektion för Camilla. En "teknisk" sådan hade jag bett om.
Camilla satte tre hinder på en volt (klockan 9, 12 och 3), så fick vi börja att värma upp genom att göra serpentiner och volter runt hinderna utan att använda hand. Och sedan hoppade vi runt som bara den. Frågan är vem av oss som tyckte det var roligast? Mycket att hålla reda på: komma rätt på hindret, antal galoppsprång, sitsen, händerna, tempot....
I vänster varv gick det riktigt bra, och sedan lite svårare i höger - där tappade hon ner höger bak och slog i lite lite.
Så Camilla höjde hindrena på höger/innersidan och så fick vi komma igen och igen tills det gick riktigt bra i det varvet också.
Efter hoppningen är hon en helt annan häst, glad, pigg och snabb i fötterna. Tror jag får ta ett par skutt som uppvärmning innan jag ska rida för Karin på lördag...
Kul träning, vi behöver lite action så här i midvintern!
/Susanne

Första ridtur på Sting

Idag red jag Stingan för första gången.. Skön, mjuk och lång var första tankarna. Alltid svårt första gången man rider en ny häst men det kändes ganska skönt att bara skumpa omkring på Sting. Han var väldigt snäll och gjorde vad jag bad om. Om man väl får kläm på honom kan jag tänka mig han är riktigt fin!! // Caro

RSS 2.0